Community (Jeff x Annie OTP)

Bazı filmleri, dizileri, animeleri vs birden önüme çıkan fotoğrafları sayesinde izlemeye başladığım çok olmuştur. Ama pis bir huy edindim son zamanlarda. 34. bölümüne (sayıyı attım, evet) gelmiş bir manganın spoilerlarına sarıp takip etmeye başlamamla farkettim huyu. Yeni spoiler çıktıkça takıntılı bir şekilde özetlerini okudum aylarca. Ama asıl pisliği nerede? Mangayı şöyle bir baştan başlayıp okumaya tenezzül etmedim. Şimdi de aynı şeyi yapıp bir de üzerine post yazıyorum pff. Az ciddiyetsiz olacak zaten. Ciddiyetli konuşmaya hakkım yokmuş gibi hissediyorum.

Nice fanlıkların başladığı o adı batasıca şeytan Tumblr'da gezinirken... Dur tamam Tumblr, geri aldım söylediklerimi, kıyamam bebeğim ya. İşte gezinirken birkaç gif gördüm. Gerisi tanıdık hikaye. Bu gifte bir adam vardı, bir de kocaman gözlü genç bir kadın. Belli ki bir OTP görseliydi. Ve o andan itibaren Jeff x Annie destekçisi oldum. Tabii sonra Community isimli bir Amerikan sitcom dizisinin kahramanları olduklarını öğrendim ve çoğu tumblr OTPsi gibi bu da canon değildi. Canon olmayan ilişkiyi desteklemek ne büyük bir ızdıraptır bilir misin? Muhtemel bilirsin. İşte tumblr ergenlerinin tehlikeleri buradan başlıyor.
Community popülermiş diyorlar. Ben Amerikan dizileriyle bağımı kopardığım için bilemeyeceğim. Pek sevdiğim HIMYM (uzun adını yazamayacak kadar üşengeç zamanımdayım) ve Big Bang Theory'nin son sezonlarına bile gelememişim, bitirememişim. Hatta BBT henüz sonlanmamış bile olabilir, hiçbir fikrim yok. Ama uzun bir aradan sonra Community'nin çıkması hoş bir değişiklik yarattı hayatımda.

Tumblr'daki Annie x Jeff görsellerini ezberleyip tüketince wiki sayfasına ve birkaç foruma sardım. Bunlar da yetmemeye başlayınca neler oluyor diye diziye şöyle bir bakayım dedim. Tabii ki o zamanlar yayınlanmış SON BÖLÜMÜNDEN başlamak çok mantıklı gelmişti. Tamam, bu bir sitcom ve belirli bir olay örgüsü yok. Ama bölümden pek bir şey anlamadığımı söylemem kimseyi şaşırtmaz herhalde. Sonra oturdum önceki sezonlardaki Jeff x Annie bölümlerini izledim. Kah 2. sezona tıklıyor, kah 3. sezonun sonuna gidiyordum. Böyle bir ileri bir geri karman çorman bir şekilde izledim. Yetmedi en yüksek puan almış bölümlerini izlemeye başladım, belirli bir sıra kaygısı bulunmadan. Hatta 3. sezonun hemen her bölümünü izledim sanırım. Ama hangi olaydan sonra hangisi geldi falan, o konuda şuursuzum. Aferin bana ha? Diziden alacağım keyfi epey düşürmüştür. Her şeye rağmen çok keyif aldım.

Evet, Community bir OTP'den öte bir şey. Hayatımda izlediğim en güzel dizi sayılmaz. Ama Scrubs'ın o absürtlüğü, saçmalığı Community'den şöyle bir göz kırpıyor sanki. 1. sezona pek ısınamasam da 2. ve özellikle 3. sezonu epey başarılı. 'Başarılı'nın meali ÇOGÜLDÜM tabii. Remedial Chaos Theory, Digital Estate Planning, Curriculum Unavailable gibi efsane bölümler hep 3. sezondan çıkma mesela. 4. sezonda dizinin pek mühim yazarı Dan Harmon gitmiş, yarım sezon çekmişler ama yine de fena olmamış. Şimdi 5. sezonda Dan dönmüş olsa da Pierce yok ve Troy'umuz ilk 5 bölüm sonra gitti. Ama ben Annie ile Jeff orada olduğu sürece umutlu bir bekleyişteyim hep.
 ikinci en güzel bölüm, net
Jeff ve Annie OTP'sine odaklanmam diğer karakterlerin de müthiş olduğunu, diziyi izlerken bu ikisini unutturduğu gerçeğini değiştirmiyor. Sanırım bir kurguyu beğenmek için önce karakterleri sevmek gerekiyor. Community'de sevmediğim bir karakter yok. Jeff'ten bile nefret etmiyorum yani, öyle düşün. Ki kendisi bencil ötesi, narsist bir adam. Çenesinden alnına, aşırı şişirilmiş kaslarından solaryumuna kadar tam bir Amerikan erkeği, en iticisinden. Ama dizinin büyüsü iticiliğini yok etmiş, o iğrenç Amerikan aksanı bile hoş gelmeye başlamış. Hakkını vermek lazım, adamın sesi güzel şimdi. Tipik "kötü gibi görünse de aslında iyi kalpli karakter" imajı klişe, evet ama onsuz bir Community düşünülemez. İlk sezonda Britta'nın peşinden koşturuyor. Jeff ve Britta'nın canon olmasına pek şaşırmamıştım çünkü diziyi izlemeye başlamadan önce Britta'nın o maşalı sarı saçları ve kusursuz yüz hatlarıyla Jeff'le yatması için diziye konan kasıntı bir karakter olduğunu düşünmüştüm. Ki ilk sezonda biraz böyle açıkçası. Sonra özgürlükçü dünya görüşü ve dürüstlüğü üzerinden daha çok karikatürize ettiler, rezilliklerini ortaya çıkardılar. Bu hali çok daha sevilesi ne yalan söyleyeyim. Zamanla Britta'nın grubun salağı kıvamına geldiği söylense de 1. sezondaki salak olmayan haline kat kat tercih ederim. Ayrıca salak değil o tamam mı?!1! Community'nin güzelliklerinden biri de Britta'nın anarşistliğiyle, Annie'nin inekliğiyle, Abed'in nördlüğüyle, Shirley'nin dindarlığıyla, Dekan'ın gayliğiyle dalga geçmesine rağmen onları aşağılar pozisyona düşmemesi, ötekileştirmemesi, tam tersi daha da sevimlileştirmesi. Bu arada Dekan sanırım favori karakterim. Annie değil. Ama Annie'nin şirinliğine kim karşı koyabilir yahu? Sevmeyen direkt kötü niyetlidir, dünyayı ele geçirmeye çalışan duygusuz şeytani bir canavardır. Shirley'nin yemeklerini geri çevirenler için de geçerli. Pierce ve Chang'i tüm gıcıklıklarına rağmen sevmemiz ve çogülmemiz nasıl oluyor öyle ya?

Madem karakterlerden az biraz bahsettim, Troy ve Abed olmadan geçemem. Çoğu kişi bu ikisini shipliyor ama benden romantik-olmayan-arkadaşlıkları-gay-shipleme çıkmaz arkadaşım. Dizide bu ikisinin sırnaşıklığına gay şakaları çok yapıldı ama hadi kabul edelim, insanlar böyle yakın arkadaş olabiliyor. Erkeklerin Troy ve Abed benzeri dostluklarına bizzat şahit olduğum gibi kızlar arasında da bu tarz sıkı fıkılıklar epey yaygın. Aralarında bir romantizm görmek için kendimi kasmamam beni homofobik yapmaz bence. Çoğu dizi için geçerli bu. Hetero kızlarımızın hikayede milyon tane kadınla ilişki yaşayan erkekleri birbiriyle shiplemesi, hetero erkeklerin hikayedeki kadınlar arasında bir takım lezbiyenlikler hayal etmesinden pek farklı bir durum değil açıkçası. Ha, yapımcılar Troy ve Abed'i önümüze çirf olarak koysalardı pek sevimli olurlardı, o başka. Çünkü bu ikisi soulmate denen fenomeni yaşıyor sanırım.
Ya ben Annie x Jeff hakkında yeterince içimi dökmedim valla daha konuşacağım uzun uzun. Bu ikisine "zıt kutuplar birbirini çeker" muamelesi yapıldığının farkındayım ama ben böyle düşünmüyorum. En başta ben bu zıt karakter olayına gıcığım, çiftlerin anlaşamaması beni hikayeden bariz soğutur. Evet, Annie ile Jeff'in birbirinden çok farklı karakterleri var ama garip bir uyum içindeler aynı zamanda. Öyle devamlı birbiriyle tartışan türde yıpratıcı bir ilişkileri yok. Mesela Britta'yı Jeff'in 'romantic interest'i yapacakları ilk bölümden belliydi. Dizi yapımcıları, yazar Dan Harmon vs en baştan beri bunu planlıyorlar sanırım. Fakat bunların karakterleri birbirine benzemesine rağmen (ikisi de zaman zaman tam bir o.ç. olabiliyor) aralarındaki uyum sıfır. Anlaşamıyorlar, devamlı tartışıyorlar; onları izlerken yoruluyorum. Daha da beteri, bu özelliklerini silersek aşırı sıkıcı ve monoton bir çift haline geliyorlar. Ve buradan sanıyorum asıl olaya giriyoruz, Annie ile Jeff arasında muazzam bir çekim var. Oyuncuların arasındaki kimya demeyeyim, adam evli. Ama ekranda birbirlerine garip bir şekilde yakışıyorlar (yaş farkı meselesine rağmen). Bütün bunu ben kafamda yaratmıyorum. Jeff'in yavuklusunu ekip Britta olarak seçse de fanlar arasında Annie x Jeff destekçileri çok daha fazla. Bu kadar tantanaya rağmen bir şans bile verilmemesi çok yazık bu ikisine. Britta ve Troy gibi alakasız bir çift yarattılar da bu ikisi mi imkansız yani? Artık tüm umutlarımız 5. sezondan. "Sadece arkadaş" ekolünden giderek minik minik flörtleşiyorlar, senaryoda da bu ikisine epey bir gönderme var. Ama nedense böyle kalacak gibi geliyor bana. Yapımcılar ne olursa olsun Jeff ile Britta'dan gidecekler, en baştan beri niyetleri buydu ne de olsa. Eh, bense Harry Potter'da yaptığım gibi, Community'nin de romantiksiz bitmesini diliyorum tüm kalbimle. Annie x Jeff olmayacaksa kimse kimseyle olmasın kardeşim. Tabii HP'deki gibi hayal kırıklığına uğrama ihtimalim yüksek.
Karakter shiplemesine adadığım uzun, çok uzun bir post yazdığıma inanamıyorum. Şaka şaka, inanıyorum tabii, yapmadığım şey değil.

Yorumlar