Stardust Film ve Kitap İncelemesi

Malum, gerçek hayatı(mı) çok sıkıcı bulduğum için fantastik kurguyu seviyorum. Tabii okuyarak büyüdüğüm Harry Potter büyüdüğüm kitapların da bunda etkisi var. Ama HP oku oku nereye kadar deyip farklı seçenekler denediğim oldu ve çoğundan aynı tadı alamadım (Diana Wynne Jones ve Tolkien kitapları hariç). Belki de bu türü o kadar da çok sevmiyorumdur, ya da sandığım kadar farklı çeşit okumamışımdır, kim bilir. Gün geldi ki -geçen hafta- Stardust gibi pek sevdiğim bir filmin kitabı ne kadar kötü olabilir diyerek Neil Gaiman'ın orjinal romanını bir çırpıda bitiriverdim. Bu gereksiz uzatılmış giriş paragrafından anlaşılacağı üzere, önyargı kötü bir şeymiş. Şu anda Yıldız Tozu'nu neden daha önce okumadım diye başımı taşlara vurmakla meşgulüm

Öncelikle film ve kitabın konu olarak aynı, hikaye olarak çok farklı olduğunu söyleyeyim. Mutlaka birini seçmem gerekseydi, ikisini de seçerdim. Çünkü ilk defa filmi orjinalinden daha kötü olmayan bir uyarlama ile karşılaştım. Büyük ölçüde değiştirilmiş hikaye ve karakterler hiç göze batmıyor. Kitaba gelirsek, tabii ki filmden daha az mutlu/komik. Hatta doğru sıfat 'daha karanlık' olurdu. Daha az romantik, daha az klişe var, daha detaylı, daha mantıklı. Yine de dediğim gibi bu filmin kitaptan daha kötü olduğu anlamına gelmiyor. Filmde eğlenceye ve serüvene odaklanılmış, sinematik etkisi gözetilmiş daha çok. Gayet de iyi olmuş.
Filmin cast'i iyi seçilmiş ve genelde karakterlerin orjinaline bağlı kalınmış -özellikle başrollerde. İlk başlarda Claire Danes'in Yıldız olmaya çok da uygun olmadığını düşünmüştüm ama başarılı bir oyunculuk sergilediği için o kadar da göze batmamaya başlıyor ve kendisini benimsemeye başlıyoruz. Yalnız Amerikan bir oyuncu bulup onu İngiliz aksanıyla konuşturmak yerine neden İngiliz oyuncu seçmemişler merak ettim. Buna rağmen kulağa o kadar fena gelmiyor ve aslında Britanyalı olmadığını izleyiciye pek çaktırmıyor -en azından bizim gibi anadili İngilizce olmayanlara. Charlie Cox gayet yerinde bir seçim olmuş. Hem sakar ve şaşkın Tristan'ı, hem de upgrade edilmiş cool versiyonunu iyi canlandırmış. Ayrıca çok tatlı bir insan, kitaptaki Tristan'dan daha sempatik. Michelle Pfeiffer da çoğunlukla 10 kat makyaj altındayken bile mimiklerini iyi kullanmış, tam bir cadı olmuş.

Filmin en güzel sürprizlerinden biri de Robert De Niro. Kitapta olması gerekenden çok daha fazla görüyoruz kendisini ve çok eğleniyoruz. Yıldırım gemisi kısmının bu kadar uzun tutulması ve ekstra mizah katılması benim sevdiğim bir detay oldu.
Spoiler vermeden kitap ve film arasındaki farklardan bahsetmem imkansız, bu yüzden Stardust'ı okumamış ya da izlememişseniz bu paragrafı geçmenizi tavsiye ederim. Öncelikle yukarıda dediğim gibi kitapta sadece 3-5 sayfadan oluşan Yıldırım gemisi kısımlarının filmin neredeyse %30'unu oluşturması biraz garip. Kaptanın LGBTİ, mürettebatın da "kötü" korsanlar olarak yansıtılması filmin sürekli kendiyle dalga geçen havasına gayet de uymuş. Neden olmasın? Ayrıca yıldızımızla da -kitaba adını vermesine rağmen- bu kadar fazla birlikte olmuyoruz, Tristan onu bu kadar çabuk bulmuyor. Buraya da çok takılmıyoruz, hatta daha iyi diyoruz, ne de olsa 3 günde şıp diye aşık olmalarındansa uzun vadede birbirlerini tanıyarak sevmeleri daha romantik, en azından bana göre. Fakat filmin sonlarındaki Cadılar sahnesi için bu kadar olumlu görüşlerim yok açıkçası. Hele hele kızkardeşleri öldükten sonra pek üzülmüş görünüp kahramanlarımızın kaçmasına izin vermiş gibi yapması, sonra "şaka yaptım kiii" diyerek cayması, yıldızın da 'parlayarak' cadıyı yok etmesi, Tristan'ın bu ışıktan en ufak bir şekilde etkilenmemesi filmdeki en büyük mantıksızlıklardandı diye düşünüyorum. Neyse, yapımcıların "tamamen duygusal" yaklaşımının kurbanı olmuşlar diyelim. Yine bu sahnelerdeki ölü Septimus'un vodoo bebeğiyle kontrol edilişi ayrıntısını çok sevdim! Yaratıcı bir fikir olmadığını iddia edemeyiz. Ayrıca en son sahneye gelirsek, film adeta bir peri masalı gibi bitiyor. Mutlu sonları sevsem de kitabın 'happily ever after' olmayan versiyonunu tercih ederim sanırım. Filmde Tristan'ın ölümsüz olmasına mantıklı denebilecek bir açıklama getirmeye çalışmışlar ama biraz zorlama olmuş, yemedik. Bunlar dışında kitap ve filmin çok çok büyük farklılıkları var ama yine de ikisini karşılaştırmak doğru değil. Ne de olsa ikisi de kendi alanlarında başarılılar...
Stardust eğlenceli vakit geçirmek için ideal bir film. Hatta ileri gidip 'mutlu eden', 'insanın içini sıcacık yapan' sıfatları yakıştırılabilir. Kitap daha çok fantastiksever kitleye hitap ediyor ve biraz daha karanlık. Fantastik tür meraklılarının -hala okumadıysa- beğeneceği bir kitap Stardust. Filmini de zevkleriniz ne olursa olsun muhtemelen beğeneceksiniz zaten.

Yorumlar

  1. filmini izlemiştim ama çok beğenmemiştim,şuanda sahneleri bile hatırlamakta güçlük çekiyorum

    YanıtlaSil
  2. Eh, herkesin zevkine uymayabilir tabii!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder