You Instead (2011)

2011'de gösterime girmiş You Instead'i bir yıldır aradığım halde hiçbir yerde bulamadım, korsan siteler de dahil, evet. Geçenlerde Atlas Pasajından geçerken hangi filmlerin oynadığına göz ucuyla baktığımda kelepçeyle bağlanmış iki el gördüm. Normalde böyle filmleri sinemada seyretmek için kasmam açıkçası ama başka hiçbir yerde bulamadığımdan ötürü tıpış tıpış da gittim. Söylemeden geçemeyeceğim, sinema bomboş olmasına rağmen arkamdaki yüksek sesle muhabbet eden çift yüzünden tıklım tıklım dolu bir salon hissiyatı oluştu salonda, sağolsunlar. Ben de her yeri Gestapo kampı sanan o gıcık amca ve teyzeler gibi pis bakışlarımı atmadan edemedim. Susmasalardı da "gidin evinizde sevişin"e kadar büyütebilirdim olayı.

Konusundan uzun uzun bahsetmeye gerek yok, afişinden de belli zaten. Arıza bir güvenlik elemanı yüzünden elleri birbirine kelepçelenen iki gencin müzik festivali maceralarını anlatıyor film. Kelepçelenmiş müzisyenlerden The Make grubunun Adam'ını ve The Dirty Pinks grubunun Morello'sunu, Luke Treadaway ve Natalia Tena canlandırıyor. Şimdi bu film için o muhtemelen herkesin milyon kez tekrar ettiği cümle geliyor: Harry Potter filmlerinde Tonks olarak tanıdığımız Natalia'nın yeni filmi, evet.
Güzel bir fikrin harcamışlar bence. Bir kere müzik festivalinde geçmesi aslında hoş bir ayrıntı ve en azından bu unsur iyi kullanılmış. Güzel şarkılar, kanı kaynayan gençlik, bol etkinlik vs derken sanki T in the Park festivaline biz de katılmışız gibi hissediyoruz. Ama ortada dönen konuyu kaçırıyoruz, ne anlamı kaldı ki o zaman? Ortada dönen konuşmaya odaklanmak çok zor, hadi diyelim odaklandık bu sefer de hangi diyaloğu kimler gerçekleştiriyor, kim ne diyor anlamak için ayrıca odaklanmak gerekiyor... Sahneler birbirinden kopuk...Oyunculuğun iyi mi kötü mü olduğunu da anlamak zor, mimiklerini ve yüz ifadelerini yakalayamıyoruz çünkü. Bir tanecik yakın plan çekimi olsun değil mi? 

İlginç bir fikirle başladı diyelim, hikayenin kalanı da böyle devam etse keşke. Ama hayır, zorlama romantizm devreye giriyor yine. Karakterler arasındaki ufak flörtleşmelerin pek sevimli, pek doğal olması bile kurtarmıyor. En sonunda bu "sahnede sevdiği kızdan af dilemek" klişesinin kullanılacağı çok belliydi mesela. Bu söylediğimin de spoiler olmadığını belirteyim çünkü bu iki kelepçeli insanın arasında bir şeyler olacağı posterden belli zaten. Bize sadece onların geçirdiği 24 saati izlemek kalıyor.

Her şeye rağmen, filmin eğlenceli olmadığını söylemek yalan olur. Festival görüntüleri ister istemez seyirciyi de etkileyip cıvıl cıvıl atmosferin içine alıyor. Müziksiz bir dakika bile geçmiyor ki bu da sevenleri için büyük bir avantaj. Ama sadece bu kadar yani.
Natalia ile Luke arasında hoş bir çekim var, Adam'ın da Morello'nun sevgilisine söylediği gibi, hayatlarından gelip geçen diğer insanlara kıyasla çok daha uyumlular. Adını unuttuğum manken kız arkadaş görünce de gülmeden edemedim bu arada. Sahi, rock starların model sevgili edinmesi kuralı ne zaman başladı? Adam'ı bir tarafa atalım, pek çılgın, asi ve anarşist geçinen bu adamların yanında Barbie görmek bazen komik olabiliyor. Gönül bu deyip romantik açıdan bakmak isterdim ama işin iç kısmının aslında o kadar da saf ve temiz olduğunu pek sanmıyorum. 

Bir de bahsetmeden edemeyeceğim Tyko var, The Make grubunun diğer elemanı. Kasıntı Adam'a göre daha doğal ve sempatik bir tip. Sağolsun hikayenin azgın genci olarak esprileri sayesinde filmin eğlenceli atmosferine biraz daha katkıda bulunmuş oldu. Ayrıca göğsüne imza atmasını isteyen fanı imzayı aynada okuyabilsin diye tersten yazacak kadar da düşünceli bir arkadaş kendisi. Bir kız tarafından dumura uğratılsa da en sonunda o da sevişecek birini buluyor da biz de rahat bir nefes alıyoruz -_-'
Müzik severlerin, festival meraklılarının sıkılmayacağı, tipik Amerikan romantik komedilerinin yapmacıklığından bıkmış sinema seyircisine hoş bir değişiklik yaratacak bir film You Instead. Bazı şeyler görmezden gelinirse eğlendirmeyi de başarabiliyor.

Puanlamadan olmaz!
Konsept: 8
Hikaye: 5
Anlatım: 3
Karakterler: 6
Görsellik: 7

Genel: 6,23

Yorumlar