Japon Ne Yapmış

Kitapçıdan elimde tarih konulu bir kitap, kafamda Japon Yapmış ile döndüm. Aldığımı hiç açmadım - üzgünüm tarih, genelkültür ve bir takım pek faydalı bilgiler. Ama benim için Japonya hakkında bir şeyler öğrenmek daha faydalı. Öylesine aldığım kitapları daha çok okuyorum sanki, ismine göre rastgele seçtiklerimi...

Onur Ataoğlu, Tokyo Büyükelçiliğinde Ekonomi Müşavirliği yapmış 2002-2006 yılları arasında. Bu dört yılda da ülkemizden epey farklı bir milletin gelenek göreneklerini, alışkanlıklarını, haylarını huylarını çabucak öğrenmiş. Hatta kendisi kabul etmese de dilini de öğrenmiş ufaktan sanki. Sanırsam tecrübelerini ilk olarak blogda paylaşmaya başlamış. Japon Yapmış, benim o anda almadığıma pişman olduğum ve iş işten geçtiği için hala bulamadığım, yayınlanan ilk kitabı Ataoğlu'nun. Yukarıda gördüğümüz ve şu anda bahsettiğim ikinci kitabı olan Japon Ne Yapmış'ı alıp bir çırpıda bitiriverdim ben de, internetimin olmadığı fazlasıyla boş zamanlarımda. Biraz tersten gittiğimin farkındayım. İlk fırsatta ilkini okuyacağım çünkü Japon kültürünün asıl temelini sanırım orada anlatıyordu.

Aslında bir kurgusu olan romanları, hikayeleri daha çok severim ben. Yol filmlerini bir de. Ama gezi kitaplarını sevdiğimi bilmiyordum. Sanırım sadece ucundan kıyısından aşina olduğum ama hiç yaşamadığım halde ilgimi çeken yerler hakkında okumayı seviyorum. Bir de dilin çok etkisi var. Ataoğlu adeta blog yazar gibi yazmış ki kendisinin zaten bir blogu var. Buradaki yazıları kitap haline getirmiş olması çok muhtemel. Anlatım oldukça samimi, esprili ama aynı zamanda oldukça seviyeli ve anlaşılır. O gün sevgilisiyle neler yaptığını yazarken nasıl olduysa birden üne kavuşmuş o sıradan bloggerların aksine gerçekten kitap hissiyatı da veriyor yazdıkları.

Bir kere daha ilk bölümde bağlanıyorsunuz kitaba. Beni hassas noktamdan, Hachiko'dan vurmuş. Otobüste kendi kendime gülümsediğimi ve ağladığımı hatırlıyorum (evet bu ikisi iç içe olaraktan). Japonların yabancılara karşı ilgisi, benim de neden bu kadar zorlandığını bir türlü anlayamadığım Engrishleri, mutfakları, festivalleri, ilginç icatları ve ileri teknolojileri, ayrıca biraz da sanatından bahsedilmiş kitapta.

Açıkçası benim okumakta en çok zorlandığım bölümler, yemek mevzuları geçenler oldu. Japon/Uzakdoğu mutfağını sevmiyor değilim. Mutfağı teoride severim aslında, pişirmeyi değil yemeyi yani. Ama vejetaryenim ben yahu, adam kalkmış Japonya'nın balık ticaretinden bahsediyor, halk olarak en sıradışı ve nesli tükenmeye yüz tutmuş hayvanları ne şekillerde yemek haline getirip hapur hupur yedikleri söylüyor. Elbette kalkıp vejetaryenler alınmasın diye bu bölümleri çıkaracak ya da "vejetaryen özel" baskısı falan çıkaracak değildi. Yine de bu bölümleri biraz daha mutsuzca ve sıkıntıyla okumuş olabilirim.

Yani tamam, bu kitabı anime/manga seven (otaku demeye dilim varmıyor) bir insan olarak almam biraz özentice değil de ne? Ama Japon arkadaşlarımızın kültürünü okumaktan çok zevk aldım. Önemli olan bu değil mi?

Yorumlar

  1. Fikrimi net bir şekilde ifade etmek istiyorum: Nereden alabiliriz? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahaha=D Bakırköy D&R'ın alt katında gördüm ben Japon Yapmış'ı. Sonra nerden aldım hatırlamıyorum ama o tarz bir yerden yine. Kitapyurdunda da gördüm. Büyük kitapçılarda olacağını tahmin ediyorum.

      Sil
    2. nedense sahaflarda bulunabilecek bir kitap gelmişti. iyi olmuş almışsın da yazmışsın :) hepimizin içinde yazıda da değindiğin gibi biraz biraz meyil var bu uzak kültüre

      Sil
    3. Yok sahaflarda hiç görmedim. Ama belki denk gelirsin, D&R gibi bir yerden almaktansa. Remzi ya da Pandora'da da görmüş olabilirim.

      O meyil hep animeden:D

      Sil

Yorum Gönder