Horimiya

Bu mangayla nasıl karşılaştım, nasıl okumaya başladım hatırlamıyorum. Ne de olsa shounen türünü gördüğüm gibi vazgeçerdim okumaktan. Konu mangaya gelince o kadar da türcüyüm, shoujodan şaşmam çok zor olur.  Ama bence Horimiya'nın sınıflandırılması ne shounen ne de shoujo olurdu. Hatta 'androjen' ya da 'unisex' daha uygun. Hayır, demiyorum ki belli bir kesim daha çok sever diye (ki bence genç kız kitlesi daha çok sever), belli başlı shoujo ya da shonen kuralları yok bu mangada, bu yüzden sınıflandırması zor ve bu yüzden güzel.

Manganın iki ana karakteri var. Aynı sınıfta okuyan Hori kızımız ve Miyamura oğlumuz. Belki de ikisinin de gözünden anlatılmasıdır sınıflandırmayı zorlaştıran. Hori, arkadaşları arasında sevilen, popüler denebilecek bir kızımız iken Miyamura sınıfın dışlanmış tipi. Okul mangası işte, başka neden bahsedeceksin. Fakat Hori, bu çok da haşır neşir olmadığı Miyamura ile karşılaşıyor birgün, ama tanımıyor. Çünkü oğlan aslında piercingli falan böyle, gözlüksüz, saçlar yapılmış, havalı (buraya daha düzgün bir terim düşünemedi) giyinilmiş...Yani ikinci bir maskesi var, daha doğrusu okulda ayrı bir maske takıyor, günlük hayatında kendi olabiliyor, insanların yargılamalarına hedef olmak istemediği için kendi özünü saklıyor. Miyamura da Hori'nin 'ev halini' görmüş bulunuyor. Makyajsız, daha az kasan, daha çok ev hanımı.

KareKano tarzı bir başlangıç yaptığını düşündüm mangaka'nın ilk başta. Birbirlerinin gerçek yüzünü bilen iki insan. Birbirleriyle kendi gibi olabildikleri, rahat davranabildikleri için beraber olmayı seviyorlar. Ama KareKano'dan farkı, esas oğlanımızın dışarıdan hiç de mükemmel gözükmemesi. Belki Horimiz biraz mükemmel okulda.
Birbirlerinin maskelerini bilmiyor gibi davranmalarını ve bunu kimseye çaktırmamalarını biraz sinir bozucu bulsam da hikaye farklı yönlere gidiyor zaten. Miyamura'nın dışlanmışlıklarına, Hori'nin ana-baba problemlerine odaklanılıyor. Ama asıl birbirleriyle geçirdikleri zamanlarda çok eğleniyoruz. Sıradan okul hayatı ve koşuşturmacalarını izliyoruz. Çok komik olmayı hedefleyen bir manga değil aslında. Komedi ve aksiyon olmayınca durağanlaşabiliyor hikaye. Yine de keyifli vakit geçirtiyor. Her zamanki klişeler, dışlanmış çocuğun onu kabullenen bir arkadaş edinmesi ve sonrasında insanların onu benimsemesi vs var, evet. Fazlaca içselleştirilmiş, ama dramaya bağlanılmamış. Hep bir sadelik var, abartısızlık var -iyi anlamda tabii.

Çizimler, sanırım mangayı en unisex yapan şey. Her ne kadar shounenlere özgü rahat ve serbest çizgileri görüyor olsak da zıplayan koca memeler, pantyshotlar, gereksiz ve gerçek hayatta çok da göremediğimiz fantezili seksilikler yok. Aynı şekilde güller, çiçekler, yıldızlar (shoujo emareleri yani) yok, 15 yaşında olmasına rağmen 25 yaşındaki kaslı adamın bedenine sahip ve gömleğinin sadece iki düğmesi kapalı tipler de yok. Daha kompleks çizimleri sevsem de Horimiya'nın göz yormayan basit çizimleri de beni tavladı açıkçası.
Entrikasız, kanser etmeyen, sade bir şeyler okumak isteyenler, abartılı shoujo ve shounen klişelerinden bıkanlar Horimiya'yı tercih edebilir. Sevimli ve tatlı bir manga çünkü. Yine de erkeklere çok hitap eder mi orasını bilemedim. Henüz daha 20 bölüm çevrildi. Eğer 100 bölümü geçmeyi planlıyorlarsa biraz sıçıp batırma ihtimali yüksek. Ama şu anda gayet keyifli. Evet, Horimiya'yı tanımlamak gerekirse en uygun kelime bu olurdu hiç şüphesiz: keyifli!

Bir göz atmayı düşünenler için link.
Puanlamadan olmaz!

Konsept: 6
Hikaye: 6
Anlatım: 7
Karakterler: 7
Çizimler: 7

Genel: 6.73

O değil de ben uzun zamandır manga postu yazmamışım (Skip Beat bölüm yorumlarını saymazsak). Üzüldüm valla.

Yorumlar

  1. Ay sende benim gibisin! Nefret ederim çiçekli, böcekli,güllü mangalardan! ^__^ Bu çok güzele benziyor, evden çıkacağım şimdi, gelince bakarım! Miyamura çok kawaii :) <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldızlı çiçeklerin içinde de güzel olanlar çıkabiliyor ama bu tarz abartıları yoksa daha çok bağlıyor kendine:) Umarım beğenirsin!

      Sil
    2. Bu arada mangakası erkekmiş! ^__^ Çok şaşırdım, erkekler pek shoujo çizmiyor da :)

      Sil
    3. Ya dediğim gibi shounen olarak etiketlenmiş manga sitelerinde aslında. Ama konu itibariyle çoğunlukla shoujo severleri çeker gibi geliyor:)

      Sil
    4. Harbiden shounenmiiiş! o__O Ben shoujo sanmıştım!!! Aşk meseleleri var ve dahası dediğin gibi ecchimsi öğeler yok :D Ondan yani ;)

      Sil
    5. Evet, insan ilk bakışta shoujo sanıyor. Çok ortalarda bir manga nasıl etiketlense yanlış olacak gibi:D

      Sil

Yorum Gönder