Nineteen, Twenty One

Ahanda CRAZY CAT LADY manhwası buldum holley! Etrafta bu kadar kedi-sever insan olup da pek bir kimsenin konuyu ele almaması ilginç tabii. Aslında bu manga bir webtoon. Sanırım -kedilerin dışında- onu bu kadar sevimli ve etkileyici yapan da kendine has bu tarz. Yine bir webtoon olan Annarasumanara'da da aynı şekilde hissetmiştim. Her ne kadar gelenekçi bir insan olsam da daha dijital webtoon'ların sıradan mangalara kıyasla farklı bir dilinin olduğunu inkar edemem.
Ortak noktası 'kedi sevmek' olan iki gencimizin sokak kedilerini besleyip onlara göz kulak olma maceraları anlatılıyor mangada. Kızımız, komada geçirdiği günler yüzünden 19'undan 21'ine atlamış. Oğlanımız da henüz 19 yaşında, yetişkinliğin getirdiği sorumluluklar olmadan kaygısız geçirmek istiyor günlerini. Ve de kedili.

Çiftimiz çok sevimliydi, hakkını verelim. Entrikacı kızlar, sevdiği kızın saçını çekerek ilgi bekleyen oğlanlar falan yok. Normalde bu tarz mangalara uniseks derdim ama değil, türü kesinlikle shoujo. Ha bu arada, Kore manhwasına Japonca bir terim olarak shoujo demek saçma ama bunun Korecesini ezberleyemedim bir türlü, uzunca bir şeydi, azıcık zor. Şu anda da bakmaya üşeniyorum. İki karakter de kendi halinde tipler, zorlama değil, tepkileri yapay ve abartı değil, muhabbetleri gayet günlük. 'Sıradan liseli' diye önümüze verilmiş ama çok fantastik maceraları olan kızlar oğlanlar yok. Buna rağmen çok şirinlikleri ve naiflikleri biraz fazla kaçmış diye düşündüm arada sırada. Ama bu pozitif bir hikaye ve karakterler de içimizde güller açtıracak ister istemez.
Muhabbetin çoğunlukla kediler üzerinden geçmesinin dışında hayatlarımızla ilgili baĞzı şeyleri sorguluyor bu manga. Özellikle 20'li yaşların başlarındakiler daha iyi anlayacaktır. 20 yaşın pis bir ağırlığı vardır, kendini birden yetişkin olarak bulursun, hayatının o geleceği umursamadan geçen kaygısız günleri yavaş yavaş kaybolur. Kimimiz okulda başarılı olup fiyakalı meslek seçmek için sabırsızlanır, kimisi bu sorumluluklara hazır değildir işte. Henüz yetişkinlik sorumluluklarını üstlenemeyen, üstlenmek istemeyenlerimizin ikilemleri iyi yansıtılmış. Kedilerle de bağlantı kurulmak istenmiş ama pek başarılı olunamamış maalesef. Neyse çok üstüne gitmeyelim. Daha kötülerini de gördük.
Kediler kediler kediler... Genel olarak gerçekçi çizimler tercih edilmesi bence mantıklı; mangada sevimli unsur olsunlar da her sayfayı çevirdiğimizde "ayyhh ne tattlıığğğ" naraları atalım diye kasılmamış gereksiz gereksiz. Yalnız Kore'de (ve sanıyorum Japonya'da da) sokak kedisi azlığı mı var yoksa bu mangada mı öyle anlatılmış? Bizim buralarda sokaklar hep kedi dolu olduğu için her sokak başında sevilecek bir kedi bulmak kolay. Ama bunların ülkesi de Avrupa gibi sokak hayvanı kıtlığı çekiyor anlaşılan. Sokakta yaşayan birkaç tane varsa da onlara kötü davranıldığından (?) çok korkak yetişiyorlar. Tamam, ben de kaçmayan sevilmelik yavru kedi bulamıyor olabilirim ama büyüyünce elindeki torbaya saldırıyorlar sonuçta. Yetişkin Kore kedileri insan görünce kaçıyorsa bir sorun var demektir. Hem de kedi besleyen tiplere de ucube muamelesi yapılması? Bilemedim. Umarım gerçeği yansıtmıyordur bu hikaye.
Kedi severlerin okursa çok seveceğini söylememe gerek yok sanırım? Karakterlerin kasıntı olmadığı, sevimli ve iç ısıtan türde manga hasreti çeken arkadaşların da pek hoşuna gider. Her kurguya uymaz bu etiketler ama bu sefer cuk oturdu: keyifli ve sımsıcak dakikalar sizi bekliyor (ve kedili).

Puanlamadan olmaz!

Konsept: 7
Hikaye: 6
Anlatım: 7
Karakterler: 6
Çizim: 7

Genel: 7.11

Yorumlar

  1. Bugüne kadar hiç manga okumadım ama senin sayande ilk mangam bu oldu. Çok teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder