Potterli Perşembe: Rowling'in OTP Değiştirmesi

Milattan önce yayınladığım son postum da kurgu ilişkiler üzerineydi, şimdi de öyle. Okuyucularım beni normal hayatımda da aşkla meşkle ilgilenen biri sanacak ama napayım amaan.

Rowling'in yaklaşık 2 ay önce yaptığı bir açıklama var, duymuşsunuzdur. Duymayanlar olduysa önüme gelen ilk linke abanıyorum o zaman, buyrun. Ablamız demiş ki, Hermione ve Ron ilişkisini kişisel sebeplerden dolayı yazdım, inandırıcı olduğundan değil. Aslında Hermione ve Harry birbirine daha çok uyardı.

Şimdi ablamızın nasıl biz fanları hop oturup hop kaldırdığını, sansasyonel açıklamalarla ortalığı karıştırmayı nasıl sadistçe sevdiğini biliyoruz. Mesela Dumbledore'un gay olduğunu açıklaması. LGBT karakter yaratacaksa keşke bu kitapta açık seçik bir biçimde yer alsaymış, bir ropörtajda geçiştirilmek yerine, tek düşündüğüm buydu. Ama Hermione x Harry yemini ortaya atmasının nedeninin öyle haylazlıktan falan olduğunu sanmıyorum. Son kocası beyefendi (adını unuttum ve googlelamaya üşendim, sori) için "ben Harry ile evlendim" demişti. Biliyorsunuz ablamız Hermione karakterini kendini baz alarak yarattığını söylüyor. Daha önceki aşklarından tecrübelerini de kitaba yansıttığını duymuştum -sanki (bak bundan o kadar emin değilim). Bence Rowling'in bunca sene sonra Hermione'ye yakıştırdığı adayın Ron'dan Harry'e evrilmesi de yine bundan doğuyor zannediyorum.

Şimdi aşk konusunda pek tecrübesi olmayan biri olarak tam bir aşk profesörü gibi konuşacağım. Çok da ciddiye almazsanız mantıksız olmaz. Ama söyleyeceklerim bana göre mantıklı valla. Hatta mantığımı kullandığım için ayyy aşşkk <3 olayına giremiyorum belki de.

İki insanın birbiriyle mutlu olması için ANLAŞMASI gerekiyor arkadaşım. Sen zıtlar-birbirini-çeker tarzı aşkları daha ilginç buluyor olabilirsin ama kavga gürültüyle büyümüş bir çocuk devamlı tartışan iki insanın arasında pek romantik bir şey kalamayacağını bilir. İlk başta flörtleşmelerde minik zıtlıklar sevimli geliyordur, şirin geliyordur belki ama aşk bitip konu tahammüle, fedakarlığa gelince -yani sevgiyi oluşturan temel unsurlardan bazıları- tıkanma olur. Zıt karakterler bize hep "birbirini dengeleyen" diye tanıtıldı. Eh, bu uyumu yakalayan beraberlikler, ilişkiler, arkadaşlıklar vs neden olmasın tabii. Bu zıt karakterlerin uyumu öyle devamlı birbiriyle ters düşen türde olmaz ama. Çünkü denge varsa uyum vardır, uyum da anlaşmayı beraberinde getirir. Yani çok çalışkan ve akıllı X'i dengelesin diye haylaz ve şapşal Y karakteri koymak başlıbaşına denge yaratmaz. Eğlenceli bir ilişkiyi ise hiç garantilemez. Tabii toplumda kavga eden insanların çok eğlendiğini düşünme eğilimi var, orası öyle. Misal, ben eski sevgilimle devamlı kavga ederdim, dışarıdan pek gülerlerdi bize. Ama gitgide büyüdü tartışmalar. Sonra eğlenceli olmamaya başladık. Ayrılığımız bizde yara bırakmadı, çünkü derinden bağlı değildik. Hermione ve Ron'unki gibi ilişkilerde taraflar birbirine değer verdiği, birbirini önemsediği için ayrılmaları da çok zor olur elbette. Bu yüzden 4. kitaptan itibaren inişinden çıkışına yaka silktiren ilişkilerini okumak zorunda kaldık. Romantik bulanlar da olmuştur, zevk tabii. Ama anlaşamıyorlar arkadaşım, bu kadar basit. Olmuyor. Son kitabın son bölümünde koca yetişkin insanlar olmuşlar hala didişiyorlar. Bitmesi lazım halbuki. Ama küçük sevimli didişmeler mi bunlar gerçekten? Beraber geçirdiğiniz zamanın yarısında didişmek hayli yorucu ve eninde sonunda da ilişki açısından yıpratıcı olurdu. Aksini söyleyenin ya böyle bir tecrübesi olmamıştır ya da mazoşisttir.

Safımı yeterince belli ettim sanıyorum. Ben 1. kitaptan beri Harry x Hermione shipleyenlerdenim. "Ayy ama Hermione onun kız kardeşi gibi, enseesstt" demeden önce Ron'un da aynı pozisyonda olduğunu hatırlatırım lütfen. İyi arkadaşınla kan bağın yoksa neden ensest olsun ttlm? İdeal ilişki dediğin, karşılıklı ANLAŞMAYA bağlı bir şey. Bak her seferinde büyük harflerle yazıyorum. Tamam, çok romantiğiz ve "aşk" falan diyoruz böyle, evet. Ne güzel aşk filmleri var, onları izlerken güzel, tamam. Ama gerçek hayatta 7/24 beraber olacağın, diğer arkadaşlarını manita yaptın diye safdışı bırakıp yapışık ikiz gibi her şeyini beraber yapacağın bir kişiyle ilişki yaşayacaksın. Harry Potter da büyüyle müyüyle ilgili olmasına rağmen gerçekçiliğiyle gönlümüze taht kurmuş bir eser. Haliyle benim bu konuda da gerçekçilik beklemem normal. Rowling de keza gerçekçilik adına en sevdiğimiz karakterleri gözünü kırpmadan öldürmüş ve ideal mutlu son için epey bir kasmış bir ablamız. Ne bileyim, gerçekçilik ve ideallik(?) aramam normal bence. Sanırım kendisinin gözündeki perde de inmiş ve huzuru bulduktan sonra ben Hermione'ye ne yaptım demiş.

Eğer ensest arayacaksak en başta Ginny x Harry ilişkisini öneririm. Hep bacısı diye baktığı arkadaşının bacısının birden memeleriyle falan ilgilenmeye başladı. Benim açımdan biraz zorlama bir ilişkiydi. Sanki Rowling aileyi hep birarada tutmak istermiş gibi. Ki Teddy x Victoire ilişkisini yazması da buna bir örnek. Ha bir de şöyle bir gerçek var:
Bana göre Rowling, her bakımdan müthiş yetenekli bir yazar - ilişki aşk meşk mevzuları hariç. Bakınız Lily ve James. Nasıl zorlama bir ilişkidir öyle. Harry'nin anasıyla babası olacak bunlar, ben de yazdım, sıkıcı olmasınlar diye de ufak bir twist yapıverdim. Ortaokullu musun Rowling ablam ya? Lily en son bıraktığımızda James'in zorbalıklarından nefret ediyordu ama birden sevgili oldular evlendiler falan. Müthiş romantik gerçekten. Peki ya Snape'in Lily'e sevgisini gösteriş (gösteremeyiş) biçimi? Saçını çektiği sahneyi niye kitaba koymadın Rowling ablam? Klişe olmazdı ya, yazdıkların tümden klişe zaten.

Eğer bana sorsaydı, "Duygu" deseydi, "ne yapmalıyım, sen aşk, ilişki falan filan uzmanı olduğun için daha iyi bilirsin", tek bunun için öğüt verirdim ablama. Çünkü bu konuda kusura bakmasın ama fail. Golden Trio'ya romantizm sokma! Harry x Hermione destekçisi olarak aseksüel bir kitap isterdim sanırım, evet. Ron yalnız kalacağından falan değil. Tamam, severim falan ama Harry/Hermione cilveleşirse Ron yalnız kalacak diye kavga gürültülü mutsuz bir ilişki tercih etmek ne kadar mantıklı? Ron esprili çocuk ve kızlar espriye bayılır, bilirsiniz. Ona da kendine uygun -burnu yerinde- bir talip bulmak zor olmazdı. Ama hayır, hayır. Golden Trio bozulmamalı. Üç kafadarın BİRBİRİ DIŞINDA romantic interestleri olabilirdi mesela. Güzel senaryo bence. Bir başka seçenek daha var, Harry x Ron: ne de olsa ikisinin bromance'i muazzamdı. Ama hayır hayır, GOLDEN TRIO. Bozulmamalı.

Bu gece Golden Trio'nun Rowling elinde nasıl harcandığına ağlayacağım sanırım. Ya daha olmadı çok eşli olsunlar problem çözülsün diyeceğim ama toplum buna hazır değil sanırım.

Golden Trio. Bozulmamalı.

Yorumlar

  1. Yazdıklarına tamamen katılıyorum. Hele çok çocuklu aile olmaları beni ayrı üzmüştü, şimdi misafirliğe falan mı gitmeye başlamışlar yani?Kitabın aseksüel bitmesi çok daha yerinde olurdu. Cho ile Harry birlikte olsaydı ayrı felaket olurdu, yine Ginny daha sevilesi. Yorumum paragrafa dönecek gibi. Sevgiler,saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Ginny'i ben de severim ama Harry'nin flörtü ya da karısı illa ki tanıyıp sevdiğimiz biri olmak zorunda da değildi. Rowling'de o da var. İlla ki okuldan tanıştırıp evlendiriyor herkesi. Millet 18'inde ana baba oluyor falan. Ya ne bileyim ayrılıp başka birini sevsinler. Fanlardan çekiniyorduysa hakikaten aseksüel bırakıp bu kısma hiç değinmeseydi pff.

    Paragraf yaz yae nolcek^.^ dedikodu yapıyoruz tatlı tatlı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka bir bayanla arasını yapsaydı Harry'nin yepyeni bir karakter oluşturup onun geçmişini ve tarzını oluşturması ve sıfırdan ilişkilerini oluşturması gerekirdi. O kadar yan hikayenin yanına bir de yeni kişiler sıkıştıramam dedi bence. O kadar adam öldürdüm buna takılmasınlar demişdir ki ben hala Sirius'un acısını yaşıyorum. Harry Potter dendiğinde aklıma ilk Hogwarts sonra Sirius gelir. Devamını bir yere bağlayamadım T.T

      Sil
    2. Yani bence hiç tanımasaydık, mesela son kitabın son bölümünde adına soyadına denk gelseydik kim ne diyebilirdi? Ginny'den daha inanılır olurdu, ben onaylardım şahsen:P Ama çoğu fan son bölümlerde yeni karakter kabul etmezdi tabii, o da haklı. Burada fazlaca kişisel görüşe girdim:) Koskoca ana karakterin yavuklusu, dediğin gibi geçmişini vs açıklaması, ilişkilerinden az buçuk bahsetmesi gerekirdi. Neyse sonuçta kadının kitabı, istediğini yaptı, fanlar yırtınsa da "heheheh bana ne bana ne" diye gülerek okuyacak en fazla.

      Sirius'un sadece 2-3 kitap takılması yazık oldu ya. Kadın tam bir ölüm makinası, ne beddualar aldı.

      Sil

Yorum Gönder