Hirunaka No Ryuusei

Slm blog. Nbr blog? Normalde böyle girişlere gerek duymam ama çok aralıklı yazınca insan yabancılaşıyormuş, bir selamlaşma güdüsü oluşuyormuş böyle. Herkes bloglarından dönem dönem sıkılıyor, normaldir ama ben sıkılmadım ki. Sadece yazacak bir şeyim yoktu. Çok darlanınca kişisel de yazarım, bilirsin en gizli sırlarımı buraya döktüm ben (yoo) ama hiç günlüğümsü bir şeye ihtiyaç hissetmedim. Aslında hep dediğim gibi, bu kadar zaman hemen nasıl geçiyor anlamıyorum. Uzun yaşamak istemiyordum ama böyle gözünü açıp kapayıncaya kadar geçecekse ben çok abartmışım demek.

Aslında blog daha aylarca böyle boş kalırdı ama tablet aldım. Görüntü kalitesi berbat, ucuz, kalitesiz bir şey ama bazı mangaları buradan okumaya başlayınca rahat oldu. Eskiden başladığım mangalara devam edeyim dedim. Çok eskiden başladıklarımı unuttum maalesef ama Hirunaka no Ryuusei popülerleşme döneminde okuduğum bir mangaydı -ki geçen seneye tekabül ediyor sanırım. Neden popüler olduğuna kafamın basmadığı o mangalardan çıkmaması beynimden ekstra bir yükü kaldırdı çok şükür.
bizim qıslar <3
Yine tarzımdan kaymadım, çizimlerden falan anlaşılacağı gibi bu da sıradan bir shoujo. Esas kızımız Suzume ailevi durumlar yüzünden Tokyo'daki amcasına taşınıyor. Küçük bir kasabadan gelen birinin şehir hayatında çektiği zorluklarsfajgdldjf... Şaka şaka. Öyle köyden şehire inen şaşkın, saf ve her şeyden bihaber, kandırılan ve dalga geçilen kız durumlarını Yeşilçam'da bırakmaya karar vermiş mangaka. 2014 yılı için çok mantıklı bir yön seçmiş doğrusu, ne de olsa yaşadığı yer köy olsun şehir olsun artık tüm orta sınıfın akıllı telefonu, interneti falan var. En fazla sokaklarda kayboluyor kız. Salak shoujo klişelerinden tesadüf unsurunu, şehir büyük olsa da dünya küçük olayına bağlaması gerçekten profesyonelceydi, etkilenmedim değil. Klişe olacaksa böyle olsun krdşm.

Esas kızla, karakterlerle iligi söylemek istediğim çok şey var ki böyle orta halli bir mangayı güzelleştirip yazarı takdir etmemizi sağladığını düşünüyorum. Suzume soğukluğu, saflığı, şaşkınlığı, sakarlığı ile öne çıkmayan, sevilesi bir karakter. "Ben sıradan bir liseliyim ya başıma niye bunlar geliyo:(" deyip kahramanlıklar yapan, delilikler böyle abuk subukluklar yapan ve hiç de sıradan olamayan tiplerden değil. Biraz daha nötr, ayağı yere basan, düşünme kabiliyeti olan biri. İçimizden biri olduğu için çok sevdik demeyeceğim, genel olarak sevilesi bir tip olduğu için sevdik. Gerçi sevmeyenleri de vardır. Kimileri duyguyla ve coşkuyla dolup taşan türde esas kızları seviyor. Tercih tabii.
Bunlar da hanım kızımızın kalbini çalmak için yarışan beyler. Shishio'ya ekstradan görsel ayrarak tarafımı yeterince belli ettim sanıyorum.

Suzume'nin love interesti genç ve yakışıklı öğretmenimiz Shishio, her ne kadar klasik dışa dönük sempatik oğlan kontenjanından girmiş olsa da karakterindeki o twistler mi desem ne desem, ilginç kılıyor kendisini. Kasıntı bir bad boy olmadığı için elbette hemen sevdim. İkizler burcuyla şizofrenlik arasında gelip giden dönek bir karakteri var. Sıcakkanlı olduğu kadar küstahsınız da -ay yani uzak ve mesafeli de demek istedim. Gerçekten tutuyorum ben bu Shishio'yu ama Suzume'yi üzer. O yüzden rahat rahat Suzume x Shishio shipleyemiyorum.

Soğuk, utangaç ve kadın düşmanı Mamura'dan ilk başta nefret eder gibi oldum ama onun da kasıntı bir bad boy olmaktan çok uzakta olduğunu görünce ısındım, zamanla sevdim. Utanınca kulakları kızarıyor böyle, çok tatlı. Boynu devamlı eğik ama, ensesini seyrediyoruz hep. Belki de mangaka ense çizmekten hoşlanıyordur, belki de ense fetişistidir, bilemem, ama güzel çiziyor.

Spoiler diye uyarmama gerek yok, aşk üçgeni olacağı en baştan belli. Bana kalırsa kimin kazanacağı da belli. Shishio mangada görünen ilk erkek cinsi ve kızımızın ilk aşkı olaraktan shoujo kurallarına göre epey avantajlı. Mamura da kızımıza her türlü desteği vermiş fakat sonunda hikayeden kalbi kırık ayrılmış oğlanlardan olacak sanıyorum. Normalde taraf tutardım ama bu sefer ikisi de ağır bastı. Hayat devam ediyor, öyleyse önümüzdeki ilişkilere bakalım mantığı shoujo mangalarda çok nadir denk gelse de benim hep gönülden dilediğim şey. Genelde 2. oğlanları daha çok tutuyorum ama burada Shishio'ya duyduğum sevgiyle dengeleniyor. Diyorum ki Suzumeciğim, ikisini de nikahına al.
he böcek he, biz de yedik, çakal hınzır
he "tebrikler" he, biz de yedik, sinsi hınzır
aşk üçgenini bırak ve Yuyuka x Togyuu shiple
Bazı mangalarda yan karakterlerin ilişkileri çok daha eğlenceli ve ilgi çekici olabiliyor, bkz. From Five To Nine ve Tonari no Kaibutsukun'da olduğu gibi. Burada Yuyuka ve Togyuu'nun ilişkileri saçmasapan bir şekilde başlasa da pizzacı olayına -tamam tamam spoiler vermeyeyim- hala gülüyorum. İkisi de farklı karakterler, hafif karikatürize edilmiş ama eğlenceli. Keşke bu ikisini daha çok görebilsek.

bu mangada 7'den 77'ye herkes güzel
nedense pantolonunun düğmeleri açık bir Mamura ve hipster bir Shishio

Maşallah bütün karakterler çok tarz, herkes hipster, herkes trendleri takip ediyor, Suzume'nin orta yaşlı amcası da dahil, yanları traşlı yukarısı uzun saç modeli var (evet, herkes gibi ben de kendisini gay sanmıştım). Mamura'nın öğretmen stili bile böyle havalı falan. Tabii ki çizimlerin rahatlığı ve doğruluğu da çok büyük bir etken. İşte şimdi asıl övmek istediğim çizimlere bağlayacağım, bu anı bekliyordum, hah. Mangaka Mika Yamamori yeteneğini bu tarz yüzeysel bir shoujoda bile çok güzel sergilemiş. Proporsiyonlar tastamam, üslubu temiz ve anlaşılır, hareketler akıcı ve rahat. Her duruş için bir modelden yardım alsan bile yeteneğin yoksa doğru işler çıkaramazsın ne de olsa. Farklı açı çizimleri anlatımı pekiştirmiş, etkileyiciliği sağlamış.

Çizimlerin de yakalamada büyük rol oynadığı bir atmosferi var bu manganın. İfadeler hem komedi hem de drama ruhunu yansıtmada başarılı. Şimdi açık konuşalım, yer yer cıvık drama da var hikayede. Ama garip bir şekilde abartı değil, ki ona çok müsait olsa da sınırı çizebilmiş. Uçuşan saçlar, kaçamak bakışlar var ama nasıl desem, estetize edilmiş. Ya lafı gevelemeyim de sexual tension diyeyim. Kesinlikle erotizm içermeyen masum bir manga için karakterler arası fazlaca çekim bulunuyor. Valla bence güzel. Biraz elektrik, kimya işte her neyse görmek için illa ki kızların tacize uğraması gerekmiyor. Ayrıca hayattan soğutan "kız çekişmesi" görmedik ya, en çok ona seviniyorum. Esas oğlanımızın eski sevgilisi bir shoujo için aşmış denebilecek bir karakterdi mesela. Saçları da kısacık ve yüzü pek çocuksu olduğu halde mangada da tasvir edildiği gibi sofistike ve feminen havası çok rahat belli oluyor. Drama queen evil ex'ten çok uzak. Aptalca kıskançlıklar olmadı ya (henüz), ben tav oldum.
En başta dediğim gibi klasik bir shoujo olduğu için reklam ağzıyla devrim niteliğinde ürün beklememek lazım. Hikaye zorlama ilerliyor, tipik shoujo şablonunu kullanıyor. Hakkını verelim tabii, eli yüzü düzgün bir manga. Özellikle popüler olanların içinde Brezilya dizisine sarmayan, dünyanın en sığ ve sinir bozucu karakterlerini barındırmayan, eğlenceli ve okuması keyifli aşklı maşklı bir manga işte. Çok şey beklemeyen çok eğlenir. Utanan kızaran ama seksi de olmayı başarabilen oğlanları sevenlere bir adet Mamura tavsiye ederim.

Puanlamadan olmaz!

Konsept: 5
Hikaye: 6
Anlatım: 7
Karakterler: 7
Çizim: 8

Genel: 6.91

Yorumlar

  1. Twitter'da mangalarla ilgili bir şeyler yazdığını görünce blog'a bir bakayım dedim aaa hirunaka hakkında bir şeyler yazdığını görünce hemen post'u okudum :D hirunaka'yı 3-4 aydır okuyorum(bir kere yarım bırakmıştım sonununda kimle olacağını bilmeden başlamam diye sonra yeniden başladım) acayip klişe bir konu ama mangaka güzel işlemiş ,bu manga'yı diğer shoujo'lardan ayıran bir konu maalesef tam taraf tutama durumu var ,ben shishio tutuyorum ve suzume'nin gündüz kayan yıldız'ım dediği kişide oydu ama olaylar değişik bir hal aldı sonra neyse,mamura'yı sevmiyorum açıkcası fakat nefrette etmiyorum(shoujolarda genellikle 2 erkekten biri kötü olur)sevmiyorum ama nefret etmiyorum suzume onla'da olsun istemiyorum.
    Ve 2.çiftimiz kesinlikle 3'lü aşk olsa bile sonu hakkında beni mutlu edebilecek tatlı bir çift ,ilk başlarda biraz garip başlasada ilişkileri,yuyaka'ya gelince neden bilmiyorum suzume'den daha çok seviyorum bu kızı ilk başlarda gıcık bir kız gibiydi ama değişti işler :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa hesabın hangisi? Twitter'dan sordum ama cevap alamadım^^

      Baya baya klişe manga tabii ama esas oğlanın mükemmelliğinin manganın tek odak noktası olmaması büyük bir adım. Hele kız da doğal bir tip olunca sevimli bir manga çıkmış ortaya, diğerleri gibi zorlama değil. Ben de senin gibi Shishio'yu tutuyorum, Mamoru'yu çok sevmiyorum ama ikisinin de kendilerince albenili yönleri var. Fanatikçe taraf tutumak imkansız hakikaten.

      Yuyuka çok tatlı ya:) Tsundereliğin bokunu çıkarıp iticileştirmemişler (ilk bölümler hariç) ben de seviyorum ne yalan söyleyeyim<3

      Sil
  2. Tiwitini favladım aslında :D Twitter'i etkin olarak kullanmıyorum ben pek sadece takip odaklıyım :D
    Ayrıyetten shishio'nun her şeyi süper yapmaması da diğerlerinden farklı kılıyor ,hatalar yapıyor ,pişman oluyor :D Mükemmel değil yani :D
    Mamuara'nın albenisinden çok kötü bir niyeti yok çocuğun fakat şu bir gerçek ki Suzume'nin Shishio sevdiğini bildiği ve sensei'ninde suzume'yi sevdiğini(Suzume'ye her ne kadar seni sevmiyorum dese'de ki oda başka bir konu empati kurunca yaşı ,gelecekleri düşünülünce filan yaptığı o an sanki öyle olmalıydı )biliyor buna karşı bile bile lades oynadı resmen üzülemeyeceğim onun adına kusura bakmasın
    Birde manga bu sene bitecekti sanırım 10-15 chapter anca var mangaka'da son zamanlarda bir chapter Mamura'cıları diğer chapter Shishio'cuları sevindiriyor saçımı başımı yolasım geliyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hesabın kilitli mi? Favlayınca gözükmüyor sanırım kilitli hesaplarda:)

      Mamura'nın soğukluğunun yanında utangaç, kızaran bozaran bir tip olması, Suzume'ye destek vermesi onu daha sempatikleştiriyor. Shishio'yu sevsem de Suzume'yle yıldızları tam tutmuyor gibi, halbuki iyi biri, dediğin gibi mükemmel değil -ki bu bence artı bir özellik, uzaylı değil insanmış diyorsun. İşte o yüzden ben kararsız kalıyorum ve ikisi de Suzume'ye değer verdiği için kim ortada kalırsa üzüleceğim:) Ama Shishio seçilir tabii, ne de olsa klasik shoujo mangası.

      Az kaldığını bilmiyordum. Mangaka konu kıtlığı çekip batıracağına bitirmesi daha hayırlı olur, bitince üzülürüz ama hafızamızda iyi manga olarak kalır en azından:') Zaten kızcağızın kafa allak bullak oldu bir sonuca ulaşmazsa biz de onunla birlikte çatlarız artık:/

      Sil
    2. Aaa hesabım kilitliydi,gözükmediğini şuan öğrendim :D Takipçilerinin arasında varımdır Vildan (Beni takip et der gibi duruyor :D 3 gün önce sormuştun favladım olmadı yazayım dedim :D )

      Çok güzel başlayıp ama mangaka'nın konu bulamaması bir de uzatma isteğiyle batan mangalardan olmasındansa bütün mangalar tadında bitsin :D Bir süre sonra bütün shoujolar aynı çizgiye giriyor böyle olmasın artık farklı konu işlesin mangakalar :D

      Sil
    3. Evet kilitli hesapların mentionları favları vs görünmüyor:) Vildan'ı takipledim bakalım^^

      İşte çizime yeteneği varsa aynı zamanda güzel ve yaratıcı bir hikaye yaratmaya yeteneği olmayabiliyor herkesin. Burada karakterler falan da iyiydi ama belli ki sonuna kadar düşünülmemiş. Sorunları zaten bu sanırım, çok uzayan dizilerde olduğu gibi günü kurtarmak için bir şeyler uyduruyorlar. Keşke hepsi tadında bitirse, aynen.

      Sil

Yorum Gönder