QQ Sweeper

Yıllardır takip ettiğim ama artık sonlanmış mangaları okuyup bitirip burada genel bir post yazacağım beyanını her postta veredurayım ben, pek sevdiğim Dengeki Daisy'nin mangakası Kyousuke Motomi yeni mangasına başlamış bile. DD'yi bitiremeyişimin nedeni hemen QQ Sweeper'a atlamam değil (ki bunu yapmadım değil), son 5-6 bölümün hala çevrilmemiş olması. RAWlarına baktım ama tabii ki hiçbir şey anlamadım. Bölüm özetleri bulunabiliyor ama sanırım çevirileri bekleyip mangayı yeni baştan şöyle bir kesintisiz okuyacağım.

Motomi-senseinin EN sevdiğim işi Dangeki Daisy gibi konuştum ama değil. Önce çok tatlı başlamıştı, orjinaldi, gelecek vaadediyordu. Hâlâ da kötü olduğunu düşünmüyorum ama kadın uzun soluklu mangada biraz sıçıp batırıyor. Bu ona özgü bir şey değil tabii, uzayıp da saçmalamayan manga, hatta genelleyeyim, kurgu sayısı çok az zaten. Bence Motomi'nin özelliği kısa hikayelerde ekstra başarılı olması. One shotlarını çok seviyorum ama 8-10 bölümlük Beast Master favorim. QQ Sweeper da böyle giderse Beast Master'ın kalbimdeki yerini çalabilir. Ama Dengeki Daisy'nin de ilk bölümlerinde de aynı şeyi söylediğim için o kadar emin konuşmayayım.
fakirlikten bıktığı için Fumi'yi suçlayamayız
Hikayesi nasıl olursa olsun Motomi'nin işlerinden keyif alma kısmı benim için her daim garanti. Kendine has anlatım ve çizim üslubu var ve o kadar mangadan sonra pek değiştiği söylenemez -olumsuz anlamda söylemiyorum. Bir kere ana karakterler hep birbirine benziyor. Hepsini sevdiğim için bu da benim için olumsuz bir özellik değil. Mesela buradaki esas kızımız Fumi'yi ele alalım. Her zamanki gibi kendi ayaklarının üzerinde durabilen, daha doğrusu böyle olmaya mecbur kalmış bir kızcağız. Kusurları ve gariplikleri var ve bu onu daha sempatik kılıyor. Daha liseli haliyle kendine zengin koca arayışları, pragmatist tavırları falan çok tatlı<3 Motomi senseinin diğer esas kızlarına nazaran daha prenses ama mücadeleci yönlerinin olmaması vs düşünülemez elbette. Shoujo manga dünyasında güçlü kadın denince akla gelen 'tipini çok beğendiği oğlan kendisini 354 reddetmesine, hatta ezmesine rağmen onun peşinden koşarak mücadeleyi asla bırakmayan' türde karakterlerden değil. Devamlı başına bela açıp bir takım erkekler tarafından kurtarılmayı bekleyen türden de değil. Yani evet, Fumi kendince başına bela açıp esas oğlandan yardım alıyor olabilir ama birbirlerini kurtarıyorlar sonuçta, takım çalışması. Eh zaten asıl olay bu değil mi, karşılıklı işler yapıyorlar. Bu işi sadece tek bir tarafın yapması çok sıkıcı olurdu.

Esas oğlan Kyuutarou ise gayet düz, sakin ve iyi bir kardeşimiz. Tabii Motomi senseinin erkek karakterleri ne kadar iyi olabilirse('iyi'nin ne kadar geniş anlamlı olduğu gerçeğine hiç girmeyelim). Hepsi iyi ama böyle sevimli huysuzlukları oluyor. Bad boy derdim ama shoujo dünyasında bad boyluk = KASINTILIK gibisinden nahoş bir denklem geliştiği için hakaret gibi olmasın şimdi çocuğa. Ben daha çok Otokomae Beads Club'tan Takumi'ye benzettim. Onun kadar karanlık ve dışlanmış bir yanı yok gerçi. DD'nin Kurosaki'si de Kyuutarou'ya göre çok daha asi ve serseri kalıyor. Senseinin karakterlerini hep sevsem de Kyuutarou'yu ve düz adamlığını daha bir sevdim.
temizlik sanatına giriş 101
Manganın konsepti romantik komedi, burası kesin ama hikaye çok şükür "eyvah X'in eski sevgilisi ortaya çıktı, aman Y'nin eski platoniği geldi, birbirlerini kıskandılar, ilan-ı aşk ettiler, flörtleştiler, ayrıldılar, barıştılar ve evlendiler" ekseninde değil. Shoujo manga seviyorum derken QQ gibi mangalardan aldığım keyiften bahsediyorum aslında. Ha, romantizm odaklı olanları da elbette keyifle okurum ama genel olarak bir şey anlatırken ARAYA romantizm koyulması daha çok hoşuma gidiyor. O yüzden işin içinde komedinin de girmesi gidişatı genelde olumlu etkileyebiliyor çünkü salt aşk hikayesini komedi ya da atıyorum polisiye bazlı anlatmak zor olduğu için pek tercih edilmiyor. Mesela aşkın arasına mystery/supernatural serpiştireyim diye kasılmış ama becerilememiş bir adet manga var burada daha önce bahsettiğim. Kamisama Hajimemashita ise bu işi kotarabilmiş örneklerden sayılabilir sanırım. QQ bir anlamda buna benziyor zaten.

Manganın maceracı, dinamik, eğlenceli bir üslubu var. Ekibimiz 'kirlenmiş' ruhları temizleme ve onları haşerattan kurtarma işine bakıyorlar. Bir nevi exorcisim diyelim ama Japon elementleri ve Uzakdoğu inanışları çok baskın olmasa da görünür durumda. Henüz çevrilmemiş ileriki bölümlerinde bunu daha ayrıntılı açıklıyorlar, hatta işin içine beginner seviyesinde Freud ve zihin, ID, benlik şeysilerini de katıyorlar. Ben tabii ileri Japoncamla okudum demek isterdim ama hayır bölüm özetlerine baktım yani. Çok light bir manga olduğu için süper derinlikli ve karışık kurgular beklemeyelim tabii. Bir şekilde çamaşır suyu ve süpürgeye bağlanacak o olaylar, çok deşmeyelim en iyisi. Ha, benim gibi temizlik yapmaktan nefret eden birine bile keyifle okuttu, sanırım asıl başarısı burada. Kurosaki'nin hademeliğinden sonra Kyuutarou'nun temizlikçi olması pek sevimli bir ayrıntı.
Şu an itibariyle sadece 4 bölüm İngilizceye çevrildiği için hikaye hakkında daha uzun konuşamıyorum tabii. 10. bölüme kadar RAWlar ve özetler bulunabiliyor. Gidişattan gayet memnunum valla, nazar değmesin tahtaya vurayım. Bir yandan karakterleri tanıyıp aralarındaki ilişkinin gelişimine tanık olurken öte yandan geçmişten gelen bir takım sırları (eh bu kaçınılmaz sanırım) çözüyoruz. Aynı zamanda supernatural öğesi sağolsun arcların, maceraların, görevlerin vs olması beni ayrıca tatmin etti. Potansiyeli var ve umalım bunu iyi kullansın.

İsmi de sevimli olsun diye seçilmiş o mangalardan samıştım ama ilk defa böyle harfli marfli şeylerin bağlantısını çözebildim. Kendimle gurur duyuyorum doğrusu.

Puanlamadan olmaz!

Konsept: 7
Hikaye: 7
Anlatım: 8
Karakterler: 8
Çizim: 6

Genel: 8,26

Yorumlar

  1. Blogunda yeni bir manga tanıtımı görünce bayağı mutlu oldum hele Dengeki'nin mangakasının bir eseri olduğunu görünce daha da sevindim çünkü çizimleri çok hoş DD'nin daha başlarında olduğum için kurguyu bilemicem tabi nasıl kötüye gidiyor gidişat.

    Senin şu mangaları "hem severim hem döverim" tarzı yorumlarına bitiyorum zaten :D O yüzden genelde listeme ekliyorum tavsiyelerini. Buna da başlayacaktım ama ing. çeviri yine geride olduğu için DD bitince ilk işim buna başlamak olacak tabi o zamana kadar bile çevirinin çok ilerleyeceğini sanmıyorum ya neyse DD finali bile çoktan olmuş ama ing. çeviri yok ortada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eheh teşekkür ederim:) Popüler mangaların bile çevirilerinde feci durumdalar valla. Çoğusu Amerika'da lisanslı diye insanlar satın almaya mı yönlendi bilemiyorum artık. Ben artık raw çizimleri bölüm özetleriyle falan yan yana koyup öyle takip ediyorum mecbur -_-'

      DD'nin birkaç eleştirilecek noktasının olması onu sevmeme engel değil <3 ki bence piyasadakilerin içinde nadide bir çiçek valla. Onu beğenirsen muhtemelen QQ'yu da seversin, benziyorlar çünkü. Haydi artık ilerlesin bir an önce *sabırsızlık*.

      Sil

Yorum Gönder