Ouran High School Host Club Drama ve Live-Action

Çok tutan mangaların anime uyarlamasından sonra bir de live action'ı gelmesi tamamen ticari bir olay ama herkese değil sadece fan kitleye oynarlar çoğunlukla. Bu yüzden konuya aşina olmayanların anlamasını kolaylaştıracak tutarlı bir kurgu, sanat kaygısı taşıyan oyunculuklar vs beklememek gerekir. Ouran'ın 11 bölümlük draması ve 1 filmi ise sadece doğru cosplayden ibaret. Şimdi bunu söyleme tarzım biraz şey olduğu için olumsuz algınalacak ama tam tersi, animeyi absürtlüklerin hiçbiri değiştirilmeden etten kemikten insanlı versiyonuyla izlemek fanlar için kesinlikle olumsuz bir şey sayılamaz.

Ouran'ı ne kadar sevdiğimi, hatta sevgiyi bırak kazandığı favori anime statüsünü kimsenin yıllardır değiştiremediğini daha önce de söyledim, postunu da yazdım işte BURADA. Yani favori animem için çekilen diziyi elbette ince eleyip sık dokuyacağım ve muhtemelen beğenmeyeceğim -çünkü daha önce hep böyle oldu, adamlar beceremiyorsa ben ne yapayım (bkz. Yamato Nadeshiko Shichi Henge). Ama bu sefer Ouran'a öyle bir cosplay yapmışlar, hikayenin ruhuna öyle bir bağlı kalmışlar ki acımasızca eleştirmeyi çok seven ukala ben, kötü yanlarını görmedim, beynim o kısımları atladı böyle.

Hikaye, karakterler ve komedi tarzını birebir korumuşlar. Birebir derken baya baya birebirden bahsediyorum. Karakterlerin görünümüne daha sonra ayrı ayrı değineceğim ama tavırları, abartılı halleri ve hiç de mütevazi denemeyecek mimikler resmen animeden çıkmış. Hatta oyuncular belli ki karakter seiyuu'larını taklit etmek için de çok uğraşmışlar çünkü sadece sesleri değil tonlamaları vs bile animeyle fazlasıyla örtüşüyor. Mekan ve dekor birebir aynı değil ama başka bir yerde görsem kesinlikle burası Ouran'ın seti için ideal bir yer derdim. Kostümler Ouran değil de Vampire Knight olmuş biraz ama göze batmıyor, ne de olsa ikisinde de bir Avrupailik vardı. Anlatım tarzında risk alıp anime-manga fantastikliğini canlandırmayı seçmişler -ki bence havaya girmemizin en önemli unsuru da buydu. Tamaki'ye söylenen acımasız sözlerin taş olup onu duvara çarpması, Renge'nin evinde çay içerken 5 dakikada uçağa atlayıp evin çatısından hemen Japonya'ya uçması vb absürtlükleri aynı şekilde yansıtmışlar. Ve bence çok da iyi etmişler. Shoujo uyarlamalarında nadir karşılaştığım için pek sevindim.
Esas kızımız Haruhi ile başlayayım. Fragmanı ilk çıktığında buldukları oyuncunun çok uygun olduğunu düşünmüştüm. Haruhi sakin ama sevimli biridir, kasıntı olmadığı için klübün "doğal/rahat" tipi olarak ünlenmiştir. Ama güçlü ve özgüvenli yapısını da gözden kaçırmamak lazım -ki yapımcılar, yönetmen biraz da bu hataya düşmüş sanırım. Haruna Kawaguchi Japonların sevdiği masum, utangaç ve sevimli genç kızlardan, shoujo manga uyarlamalarının ideal yüzü olabilir ama Haruhi karakteri için biraz eksik kalıyor. Kendisi Ouran'dan sonra Sukitte Ii Na Yo'da oynamış, hatta biraz baktım ve Mei rolü için de pek uygun olduğunu düşünmüyorum -ha tabii bu sefer filmin dandikliği ve kötü yönetilmesi yüzünden olabilir. Sanırım Ouran'ın en "olmayan" unsuruydu ama bu kötü olduğu anlamına gelmiyor. Şimdiye kadar genderbender rollerinde pek başarılı olmuş meslektaşlarının yanında biraz sönük kalıyor sanırım.

Ouran'ın en sevdiğim anime olması gibi Tamaki'nin de gelmiş geçmiş en sevdiğim anime karakteri olduğunu her fırsatta, hatta fırsat olmasa da belirtiyorum biliyorsunuz. O kadar fantastik karakterlerin pek zorlu cosplayleri yapılırken bu çocuğun bir tane bile düzgün cosplayini görmedim, günahı neydi bilmem. Gerçi bu tüm Host klübü için geçerli. Yusuke Yamamato'nun Tamaki yorumunu görünce öyle bir onayladım ki kafamı aşağı yukarı sallamaktan başım döndü. Bir kere görüntü olarak hiç benzemiyor, burada anlaşalım. Ama çiğ sarıya açılmış yanık bir saç ve lens olduğu 3 metreden anlaşılan mavi göz unsurlarından uzak durmaları bence çok mantıklı bir karar. Tamaki orjinalinde Fransız-Japon melezi ve shoujo mangalarda melezleri tümüyle yabancılara benzetirler -böyle bir ihtimal varmış gibi. Dizi için daha gerçek davranıp boya olduğunu minimum çaktıran bir küllü doğal açık kahve saç tonu ve yine yakın çekimlerde plastik plastik parlamayan kahverengi bir lens seçmişler. Ve bence küçük ama önemli bir ayrıntı olarak kaşlarını ipince almamışlar, saçlarının renginde boyamışlar. Bütün bu farklılıklara rağmen Tamaki rolünde hiç sırıtmıyor Yusuke arkadaşımız. Biraz google'da araştırınca arkadaşın cosplay için harika bir yüze sahip olduğunu gördüm (bkz. şöyle mesela), galiba Hana Kimi'den de hayal meyal hatırlıyorum, orada da pek sempatikti. Başka bir yapım olsa böyle küçük ayrıntılarla uğraşmazlar, oyuncuların kıymetli siyah saçlarına ve tarzlarına dokunmazlar, en fazla maşa falan yaparlar. Ama casting için cidden uğraşılmış. Tamaki gibi en önemli rol için tepki alacaklarını bilmelerine rağmen (çünkü çoğu fan kendisini yeterince güzel bulmayacak) bence doğru kişiyi seçmişler. Sadece random J-pop grubundan ünlü bir yüz seçmek yerine Tamaki'nin salaklıklarını, gelgitlerini, abartılı mimiklerini yansıtmayı becerebilecek bir oyuncu bulma kısmına odaklanmışlar belli ki. Yusuke Yamamato, Tamaki'nin seiyuusu Mamoru Miyano'yu öyle güzel taklit ediyor ki kardeş falan olduklarını düşündüm. Sesi, mimikleri, tonlamaları sahnesi sahnesine aynı. Enerjik, çocuksu ama aynı zamanda zarif, istediğinde insanın kalbini çalabilir. Narsist ama egoist değil. Tamaki işte. Ay bak yine sevgiyle doldu kalbim.

Hikaru ve Kaoru ikizlerinin ilk başta harika olduğunu düşünmedim, ısınamadım. Ama nasıl Haruhi'nin performansının bölümler ilerledikçe düştüğünü gördüysem bu ikisi de karakterleriyle o kadar bütünleşti. Hatta "ikizler" kalıbından çıkıp animedeki gibi aralarındaki farklılıkları yansıtmak için kendilerini zorladılar. Honey-senpai çok zorlu bir seçim olmuştur eminim ama oynayan arkadaş neydi öyle Allahım o hafif yamuk dişiyle gülünce güneş açıyor, içimize çikolata fondü ırmakları akıyor. İlk başlarda bir küçülme efekti yaptılar, o olmamıştı ama. Valla en güzeli çocuk oyuncu falan oynatmak sanki ama Yudai Chiba da pek başarılı bence. Tek sorunu zaman zaman "çocuksu ve şirin"den LGBTİ'ye dönüşüyor. O da yönetmen buna sesini incelt diye zorladığından herhalde. Kendi bölümü geldiğinde tam Honey tatlılığındaydı mesela. Keşke ciddileşip korkunçlaştığı diğer bölümleri de görebilseydik. Hele hele Kara Büyü klübündeki kızla olan münasebetini de görseydik keşke. Mangada daha çok rolü olmasına rağmen kızcağıza animede çok yer verilmemişti. Burada gördüğümüz iyi oldu bence. Mori-senpai'ye (benden 10 yaş küçük oğlanlara niye senpai diyorsam) azıcık gelişkin, soğuk ve duygusuz herhangi bir tip zaten uyacaktı, bu arkadaş da olmuş haliyle. Kyouya tek kelimeyle cuk oturmuş. Karakterin kötücül ve soğuk gülümsemesine zaman zaman bunun yavşak ve ukala sırıtışları karışıyor ama olsun, zamanla azaldı. Dramatik otaku Renge'yi bundan daha iyi düşünemiyorum, keşke daha sık görseydik, animedeki gibi yer altından falan çıksaymış durup dururken. Nekozawa'nın sırf komedi adına sesini falan değiştirtmişler, böyle şeyler sevmiyorum. Yönetmenin hatası tabii. Ayrıca oynayan oğlanda tam bir kusursuz idol suratı var, diğer projelerini merakla bekliyoruz bakalım. Haruhi'nin babası okama-san mini etek ve topuklu ayakkabılarla sanki 30 yıldır yürüyor gibiydi, travesti rolünde bu kadar rahat olması takdiri hakediyor. Host klübünün konuk kızları da çok tatlıydı, hep aralarına karışıp çığlık atmak istedim. Bir de gözler Kasanoda ve yakuza çetesini aradı. Aaah ahh, en sevdiğim Ouran bölümlerini nasıl atlarlar, isyandayım resmen.

Castingi genel olarak başarılı bulsam da karakterlerin özgün kişiliklerini ortaya çıkaran sahnelerde performansın yükseldiğini farkettim. Daha duygusal, ciddi vs sahnelerde hep bir yapaylık söz konusu sanki. Klasik host klübü aktivitelerinde, yani hanım arkadaşları etkileme kısımlarında hepsi etten kemikten Ouran karakterleri adeta ama diğer sahnelerde, ı-ıh o kadar da değiller. Rolleriyle o kadarrr bütünleşmişler ki hiçbir şekilde dışına çıkamıyorlar sanırım :s

Hikaye olarak animeyle, yani mangayla hemen hemen aynı. Sadece animenin sonradan değiştirdiği Tamaki'nin klüpten ayrılma olayında mangaya bağlı kalmışlar. Filmde de Michelle'in gelişini işlemişler. Anime bu iki konuyu birleştirip yeni bir şey çıkarmıştı ortaya. Açık konuşmak gerekirse ben anime versiyonu daha çok beğenmiştim. Tamaki Michelle'e pek yüz vermiyordu, mangada kul köle olmasını daha sinir bozucu bulmuştum. Tamaki'nin klüp arkadaşlarına kendince haklı sebeplerle yüz çevirdiği kısımlar manganın en sevmediğim tarafı. Japonların işlemeyi pek sevdiği aile teması bazen biz okuyucular için çok yorucu olabiliyor. Sonuçta Tamaki klüpte anne kardeş vs rolleri yaratıp onları aile gibi görürken bir yandan gözünü kırpmadan onlara karşı tamamen bencilce davranabiliyor. Baya out of character dedikleri şey ama işte anasına ne kadar kıymet verdiğini gösterecek diye ironik bir şekilde diğer ailesine bencilce davranıyor. Yanlış anlaşılmasın, bizim reel hayatımızda olsa yaptıklarını çok normal kabul ederim, tabii ki kimse elin güvenilmez ergenlerine göre geleceğini yönlendirecek değil ama manga hayatında işler daha farklı.
Ouran animesi kadar eğlenceli olmasa da o havayı kesinlikle yakalayabilmişler, bu bakımdan tebrik etmek gerek. Favori karakteriniz hayalinizdekiyle uyuşur mu, burnunu falan büyük bulup hiç olmamış diye kestirip atar mısınız yoksa benim gibi eski bir dostla karşılaşmışçasına sevinir misiniz artık orasını ben bilmem.

Yorumlar

  1. Ben mangayı okumayıp sadece animesini izlemiştim. Dramanın da sadece ilk bölümüne baktım ama animeden sonra "eh işte" geldi biraz. Ama şimdi host club'ı bayağı özlediğimi farkettim de belki dramaya yeniden başlarım, beğeni kriterlerin hoşuma gittiği için sen beğendiysen şans verebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz da ne beklediğine bağlı. Mesela ben diğer uyarlama dramalar gibi daha normalleştirirler sanmıştım, o yüzden animedeki gibi fantastikler koymaları hoşuma gitti. Kimisine fazla çocuksu ya da itici gelebilir tabii. Benim kriterlerime güvenme ahfdjsfbfd :p

      Sil
  2. İlk çıktığında ilk bölüme bi bakmıştım. Bana da "eh işte" olarak gelmiş ve izlememiştim. Şimdi senin post'u görünce animesini ne kadar sevdiğimi hatırladım. Yıllar sonra bi özlem olmuş bende :3 Açtım dün ve bitirdim. İyi ki paylaşmışsın valla. Ben de "Ağzı büyük, burnu küçük"leri bırakıp ne kadar bağlı kaldıklarına hayret edip sonunda mutlu mesut bitirenlerdenim. Bu arada Hitachiin ikizlerinin animede/mangada fena fanıydım. Hatta bir ara Haruhi x Kaoru diyordum o derece. Dramada pek çekmedi şu an fark ediyorum :D Ama karakterleri güzel canlandırmışlar be. Kötü bişi desem taş olurum valla.

    Amaaaaaaaa asıl teşekkürüm Ouran'a değil. Sayende Ouran bittikten sonra "Eeee ne izlicem ben şimdi?" diye bakınırken Tamaki'yi oynayan elemanın "yamadakun to 7nin no majo" dramasına başlamamla bitirmem bir oldu. Dün tam bi drama canavarıydım ajksdhkjas. İnanılmaz sevdim. Tam benlik xDDDD Bölüm başına 15 öpücük filan düşüyor. Heralde ecchi filanmış anime. Martta mı Nisanda mı ne animesi gelecek, onu da izleyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hobaaaa bölüm başına 15 öpücükse hemen damlıyorum, benim de bu akşam ne izleyeceğim belli o zaman >o< Biliyorsun Japon romantizm dramalarında öpüşme eyleminden anladıkları dudağın kenarına dudağın kenarını değdirmek olduğu için daha tabuları yıkan bir şey bulmak için kıvranıyordum, ben de sana çok teşekkür ederim diziyi paylaştığın için. Shounenmiş, mangasını okumam ama uyarlamaları shoujolardan daha güzel oluyor burası bir gerçek yani:/

      Ya diymi burun ağız gibi küçük ayrıntıları görmezden gelip genele bakınca ne kadar bağlı kaldıklarını görüyorsun. İkizler beni de sarmamıştı ama cidden karakterlerini iyi oynamışlar, belli bir süre sonra benimsiyorsun. Bu arada ben de Haruhi x Kaoru diyordum, ikizlerde hep Hikari'ye odaklanılmasına rağmen. Tabii Tamaki olacağı baştan belliydi de. Hani Tamaki aseksüel kalabilirdi, asıl renk katan karakteri çünkü aralarındaki romantizmden çok.

      Sil
    2. Ahaha bugün izleyeceksen/izlediysen fark edeceksin bahsettiğin öpüşme bunda da mevcut, ama çok daha komik sahneler var. Yamada'yı oynayan elemanın rol yapma kabiliyeti üst düzey bir şey. Mangalardaki sapık ifade, sıkılmış ifade, aşık ifade, şaşırmış ifade ahahahha adam manga karakteri gibi yaaaa. Bire bir aynısını yapıyor xD Kız bile bayaa iyiydi bu dizideki. Sanırım Japon dramalarında neyi sevmediğimi anladım. Bu yüzden çok izleyemiyorum. Role uygun şekilde davranamıyorlar. Bazen yapmacık kaçıyor her şey mangayı kopyalayacağım diye uğraşırken.

      Benim dışımda Kaoru'yu onaylayan tek kişisin!!! :D Ouran'ı izlediğim dönem çok sık anime forumlarında takılırdım. Orda bi iki kere bahsettiğimde insanlar şok olmuştu ahahah. Tamaki aileci insan ya. Öyle kalsaydı garipsemezdim. Dediğin gibi aseksüel olabilirmiş, ama çoğu kişi bunu istemezdi.
      Mangasını bitiremedim Ouran'ın. Anladığım kadarıyla ileride annesi ortaya çıkıyormuş. Manga okumak artık sıkıyor beni. Devamına bakmayacaklarımı senin post'lardan takip ediyorum, güzel oluyor :D

      Sil
    3. Ay çok pardon geç yayınladım ama yorum maili gelmemiş şimdi blogger'a girince gördüm :/

      Evet ilk bölümlerini izledim çok tatlı ya dfdhgjdf. Bu arkadaş ciddi yetenekliymiş, idolleri oynatacaklar diye karakterleri berbat etmemişler. Yani sırf tipi iyi diye seçilmiş insanlardan da iyi oyuncular çıkıyor tesadüfen ama böylelerini görünce aralarındaki farkı anlıyorsun. Kıza da hadi şimdi aşırı abart demedikleri sürece o da iyi dediğin gibi, sonuçta 2 saniye içinde bambaşka bir karaktere dönüşmeyi becermek zorundasın, hem de cinsiyeti farklı. Aynen katılıyorum sana, Japon dramalarında hep bir kopukluk eksiklik oluyor, hele hele anime uyarlamalarında. Bunlar öyle değildi, Yamada'dan bahsettiğin için çok sağol <3

      Ouran'ın mangası animeye benzer keyfi vermiyor ya boşver bir şey kaçırmıyorsun. Ayrıca millet stereotiplere çok takılı. Kyouya ile falan shipliyorlar, halbuki hiç yakışmıyorlar yahu 1 gram çekim yok anlaşma kırıntısı yok. İkizlerle aralarında bir dinamik vardı ama onda illa ki Hikaru derler çünkü bad boy tavrı var allahım bıktım -_-

      Sil

Yorum Gönder